måndag 22 september 2008

Bakgrunder eller lysande affärsidéer III

Nej, men de drivs precis hitåt där det enda gemensamma med oss är att vara människor. Människor som med fantasi, kompromiss anda, visioner, tålamod, hårt arbete, kunde konstruera ett samhälle som konstigt nog lockar andra människor från andra länder och kulturer? Hur kan man förstå detta? Ska vi påstå att de inte haft stake nog för att tro och kräva en mänsklig tillvaro i ramen av deras egna bakgrunder i sina egna länder?
Allt som allt tycker jag att Amani och Mahmoud Aldebe borde, innan de börjar replikera och desto värre med samma mynt de klagar på som egentligen sammanför gamla misstag igen, gå igenom sin bakgrund som ett måste för allas trevnad. Där ligger utan tvekan rötterna till deras egna misslyckanden på hemmaplan. De måste för en gångs skull inse att det är de som är här och inte jag där. En ny start kräver alltid en ordentlig självkritik. Nu är det Sveriges framtid som står på spel, det är inte Sverige som går bakåt när City och Pekgul utan rädsla säger vad de tycker. Det är kanske ni som inte vågar vara självkritiska och gå framåt. Det är ni som diskriminerar och själv betraktas så annorlunda att ni inte ens vågar försöka gå till en allmänläkare som alla andra. Samma allmänläkare som kanske just nu tjänstgör som volontär i Sudan, Darfur,… Att man anpassar sig till visa delar av det nya samhället och inte till andra talar starkt om att bakom idén om en ny vårdcentral finns bara en klart ekonomisk vinst gömd i retoriken om bakgrunder, osv. Ska polisen också ha en speciell styrka för muslimer?
För några dagar sedan läste jag att spindeln ”svarta änkan” redan har etablerat sig i Sverige. I samband med den oförglömliga bakgrunden kom jag att undra på vad hon nu ska göra med sin bakgrund? Ska hon bara tacka nej till en riktig ylle mössa och halkskyddet på kängorna, insistera att bära de tropiska sandalerna och framföra krav på ett eget växthus? Fundera du! Vem vet, hon kanske övervägar möjligheten att förlåta sin make, behålla honom och
ha det missigt med varmaljus och sådana under de långa och mörkra vintrar...

Inga kommentarer: