måndag 22 september 2008

Bakgrunder eller lysande affärsidéer II

Vad säger han egentligen? Han har sagt att han uppdelar individerna i modiga och fega. Och det blir nog för mig för att förvandla hans skrikande om jämställdheten till tomma ord, och vårdcentralen till ett suspekt projekt. En sådan apartheids tanke kommer aldrig att integrera någonting. Stake eller icke stake är ju slöseri med tiden. På det viset förblir hans tredje punkt, tron i demokrati, också tomma ord. Vilken är den demokrati han ”stakevis” tror på, om man ständigt ska grubbla i onödan och vara rädda för sina liv?
Amani Aldebe skriver på slutet:
”Aldebe har ett mål, det är att sammanföra muslimerna in i det svenska samhället utan att glömma deras bakgrund. Jag ser detta som en modig man som bryr sig om folket”
Sista meningen är ju otrolig. Bryr man sig om folket så betraktar man folket hänsynsfullt, för det första, och inte som mesiga, och för det andra, vilka är folket? ”Bry sig om folk” låter mycket abstrakt, och dessutom påstår alla diktaturer likadant. Man bryr sig om folk styckvis, delvis, konkret och styckvis kände mig kränkt när jag hörde att Aldebe ska öppna en vårdcentral där muslimerna kan ta hand om varandra. Undra vad vi nu ska göra med Läkare utan Gränser! Sedan, om det finns något folk… tillåt folket avgöra!
Men ännu intressantare är första meningen. Varför måste muslimerna sammanföras i det svenska samhället och just det av Mahmoud Aldebe som om de vore en hjord av getter? Kan de inte göra det själva, var och en på sitt sätt med sin egen tolkning av sin bakgrund i sin egen takt? Vad spelar bakgrunden för roll om den inte får fräschas upp, från alla håll och källor, förändras och berikas i kontakt med nya människor och kulturer, religioner, nämligen nya idéer?
Eftersom om vi nu stannar en stund i den omtalade bakgrunden så ser man att den inte har varit speciellt framgångsrik redan på sina ursprungliga länder i tänkande och skapande av rättvisare samhällen. Varför skulle den lyckas bättre här? Den heliga och välbevarade bakgrunden driver också bort sina medmänniskor från sina länder. Vad är det som är så viktigt att minnas? Inte ens har den heliga bakgrunden bildat några centrum där de som är i funderingar att emigrera - av ekonomiska, politiska eller religiösa skäl, skulle stanna och omvärdera deras beslut i rådgivning med sina imamer eller statens funktionärer.

Inga kommentarer: